دوم مهر ماه ۱۴۰۱ در تاریخ هنر به نام امین تارخ ـ بازیگر سرشناس ایرانی ـ ثبت شد که در سن ۶۹ سالگی از دنیا رفت. بازیگری که در دههی ۷۰ در حالی که هنوز جوان بود و رعنا، در نقش هنرمندی جوان، مقابل دوربین علی حاتمی رفت و نقش یک موسیقیدان را با صدای محمدرضا شجریان ایفا کرد؛ کاراکتری که در جریان داستان همان فیلم هم اجل مهلتش نداد.
محمدرضا شجریان که همواره خود را فرزند ایران مینامید و از لزوم همراهی هنرمند با مردم میگفت، برای حضور در فیلم «دلشدگان» دستمزدی نپذیرفته بود و تنها شرطش این بود که کسی همگام با صدای او لبخوانی نداشته باشد.
«دلشدگان» را میتوان فیلمی در رثای موسیقی دانست. برداشتی آزاد و شخصی از سه داستان واقعی در زمان قاجار که در آن گروهی از نوازندگان سازهای ایرانی برای پر کردن صفحه موسیقی به خارج از کشور سفر میکنند.
نخستین داستان به سفر نوازندگان مشهور موسیقی ایران به شهر پاریس در سال ۱۲۸۶ خورشیدی در دوران محمدعلیشاه قاجار به سرپرستی آقاحسینقلی برای ضبط صفحه موسیقی مربوط میشود. دومین داستان نیز سفر گروهی از هنرمندان برای ضبط صفحه به شهر لندن با پشتیبانی یک بازرگان ارمنی به نام هامبارسون است که پس از بازگشت از لندن میان وی و هنرمندان مشکلاتی بهوجود میآید و قرارداد ضبط فسخ میشود.
سومین داستان نیز سفر گروهی دیگر از موسیقیدانان به همین منظور به شهر تفلیس در سال ۱۲۹۳ خورشیدی است.
در این قسمت میتوانید لحظهای از حضور محمدرضا شجریان روی سن جشن خانه سینما در کنار امین تارخ را تماشا کنید. در ادامه این ویدیو شجریان پس از سخنرانی کوتاه، تصنیفی از ساختههای علی تجویدی، با شعری از منیره طاها را میخواند:
شجریان اعتقاد داشت، هنرمندان واقعی در شرایط دشوار با مردم همراه میشوند و همین همراهی، بر محبوبیتش افزود. او ۱۹ سال قبل در پی فاجعه بم و درگذشت ایرج بسطامی، در سوگ درگذشتگان و دوست و شاگردش، برای کمک به زلزلهزدهها، دو هفته بعد از این اتفاق دردناک، روی صحنه رفت.
آغاز محبوبیت شجریان از جایی بود که او به همراه گروههایی همچون شیدا و عارف از اواخر دهه ۵۰ تا اوایل دهه ۶۰ شروع به تولید آثار هنری کردند. زمانی که موقعیت سیاسی اجتماعی با این نسل از هنرمندان رقم خورد، توانست محبوبیت و مردمی بودن آنها را در جامعه تثبیت کند.
محمدرضا شجریان در مهر ماه به دنیا آمد و در مهر ماه از دنیا رفت. او در سال ۹۹ پس از تحمل یک دوره بیماری که با عنوان «مهمان» از آن یاد میکرد، در کنار مزار فردوسی که خود میگفت دین بزرگی بر گردنش دارد، به خاک سپرده شد.
با این همه شجریان را با مرگ میانهای نیست، بدرقه او با درودها همراه بود. رفتن او تعالی بود، پر کشیدن به سوی معشوق بود تا طنین صدایش جاودان بماند در حافظه تاریخی ایرانیها. به راستی محمدرضا شجریان مصداقی واقعی است برای عینیت بخشی به این جمله: «تنها صداست که میماند».
در پایان بخشهایی از فیلم دلشدگان با بازی امین تارخ و صدای محمدرضا شجریان را تماشا میکنید:
انتهای پیام
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر،تکرار نظر دیگران،توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی ، افترا و توهین به مسٔولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.