امروز: چهارشنبه, ۱۴ آذر ۱۴۰۳ / بعد از ظهر / | برابر با: الأربعاء 3 جماد ثاني 1446 | 2024-12-04
کد خبر: 44471 |
تاریخ انتشار : ۱۷ مهر ۱۴۰۲ - ۱۵:۱۹ | ارسال توسط : |
126 بازدید
۰
| 4
ارسال به دوستان
پ

رئیس سازمان هواشناسی کشور گفت: توفان‌های گرمسیری از مهمترین مخاطرات جوی است که به سبب تغییرات اقلیمی وقوع آن روند رو به افزایشی در دنیا داشته است.

به گزارش انعکاس روز و به نقل از ایسنا سحر تاجبخش در اولین کنفرانس بین‌المللی طوفان‌های گرمسیری اقیانوس هند که امروز(۱۷ مهرماه) در پژوهشگاه هواشناسی و علوم جو با مشارکت سازمان‌های بین‌المللی، کشورهای عضو پنل توفان‌های گرمسیری شمال هند و خلیج بنگال، دستگاه‌های اجرایی و مراکز تحقیقاتی ملی با شعار «هشدار سریع برای همه» برگزار شد، اظهار کرد: تغییر اقلیم سبب افزایش وقوع توفان‌های گرمسیری شده است. توفان‌های گرمسیری از مهمترین مخاطرات جوی است که به سبب تغییرات اقلیمی وقوع آن روند رو به افزایشی در دنیا داشته است.

وی افزود: منطقه دریایی اقیانوس هند نیز از این موضوع مستثنی نبوده و شاهد روند رو به افزایش وقوع این توفان‌های حاره‌ای به سبب تغییرات اقلیمی بوده است.

تاجبخش ادامه داد: توفان‌های گرمسیری عمدتا در مناطق حاره‌ای اقیانوس‌ها اتفاق می‌افتند و اهمیت آن‌ها بیشتر به دلیل مخاطراتی است در فعالیت‌های دریایی و مناطق ساحلی ایجاد می‌کند.

 به گفته رییس سازمان هواشناسی کشور، سازمان جهانی هواشناسی برنامه‌های متعددی را برای پایش و پیش‌بینی توفان‌ها در نظر گرفته است که یکی از آن‌ها ایجاد پنل توفان‌های گرمسیری منطقه اقیانوس هند است که ۱۳ کشور در آن عضویت دارند و از سال ۱۹۷۲ با حضور شش کشور راه اندازی شد و سایر کشورها به‌تدریج و طی سال‌های بعدی به آن اظافه شدند.

تاجبخش به کشورهای ایران، عربستان سعودی، امارات و قطر به عنوان کشورهایی که از سال ۲۰۱۸ به این پنل وارد شدند، اشاره کرد.

رئیس سازمان هواشناسی درباره اثرات تغییرات اقلیمی بر میزان توفان‌های حاره‌ای اظهارکرد: کشور ما اگرچه که به‌طور مستقیم تحت تاثیر توفان‌های حاره‌ای نیست اما تعداد و اثرات توفان‌های حاره‌ای به‌ویژه بر دریای عمان بیشتر شده است بنابراین امروزه همکاری‌های منطقه‌ای برای صدور هشدارهای به‌هنگام بیشتر از پیش احساس می‌شود.

وی افزود: به دلیل تغییرات اقلیمی تعداد رخداد این توفان‌ها در کشورهایی همچون ایران که چندان مستقیم در سواحل اقیانوس‌ها قرار ندارند نیز افزایش یافته و تحت تاثیر این توفان‌ها است بنابراین الزام همکاری‌های مشترک برای کاهش اثرات این رخدادها وجود دارد.

رئیس سازمان هواشناسی ادامه داد: تغییرات اقلیمی امروزه یکی از مباحث بسیار مهم دنیا است و گزارش‌هایی که هیات بین الدول تغییر اقلیم تهیه و اطلاع رسانی می‌کند، در تصمیم‌گیری‌های کلان کشورها تاثیرگذار است. کشور ما نیز باید در راستای اتفاقاتی که در حوزه آب و هوایی در دنیا رخ می‌دهد، برنامه‌ریزی منظمی را در تمامی بخش‌های اجرایی همچون مدیریت منابع آب  حوزه کشاورزی، حوزه صنعت و سایر بخش‌ها انجام دهد.

وی افزود: از مهم‌ترین تغییراتی که در سال ۲۰۲۲ در اقلیم دنیا اتفاق افتاد می‌توان به افزایش دمای هوا و خاک همچنین افزایش رخداد بارش‌های حدی در مناطق حاره‌ای اشاره کرد. در سال ۲۰۲۲ به دلیل پدیده «لانینا» که در بازه زمانی طولانی مدت سه‌ساله نواحی گرمسیری و اقیانوس آرام را تحت تاثیر قرار داده بود، دمای بیش از حد نرمال ثبت شد.

تاجبخش ادامه داد: امواج گرمایی در سراسر دنیا تاثیرگذاری زیادی داشت، به‌طوری که طی سال ۲۰۲۳ که رو به پایان است به نظر می‌رسد رکورد گرم‌ترین دمای کره زمین از زمان انقلاب صنعتی تاکنون ثبت شده باشد.

وی افزود: این فرایند اثرات متعددی می‌تواند داشته باشد که از جمله آن‌ها می‌توان به آتش‌سوزی جنگل‌ها اشاره کرد که بارها طی سال ۲۰۲۳ و سال‌های گذشته در دنیا اتفاق افتاد. آسیا نیز مستثنا از این شرایط نیست و افزایش رخداد پدیده‌های حدی در منطقه آسیا بسیار زیاد است.

به گفته رئیس سازمان هواشناسی این تاثیرات علاوه بر مسئله امواج گرمایی در بارش‌های حدی نیز تاثیرگذار بود، به‌طوری که طی سال گذشته بارش بسیار شدیدی در فصل مانسون در پاکستان رخ داد. بیش از ۲۰ استان ایران نیز درگیر این بارندگی‌ها شدند که تقریباً بی‌سابقه بود.

وی ادامه داد: مطالعات در بازه‌های ۳۰ ساله آخر نشاندهنده این است که آسیا پس از اروپا بیشترین میزان تاثیر پذیری از تغییرات اقلیمی و افزایش دما را داشته است. ایران نیز تحت تاثیر این شرایط قرار گرفته است و بررسی‌ها نشان می‌دهد ‌که طی ۵۰ سال گذشته روند افزایش دما در کشور به‌شدت روند صعودی داشته است و این شرایط با کاهش بارش در طول ۵۰ سال گذشته و افزایش تبخیر و تعرق در کشور نیز همراه بود بنابراین حرکت به سمت افزایش خشکی در کشور ما زیاد شده است، به‌طوری که شاهد تاثیر آن بر کاهش منابع آبی به‌ویژه سطح منابع آب زیرزمینی هستیم.

تاجبخش اضافه کرد:  بر اساس پیش‌بینی‌های هیات بین‌الدول تغییر اقلیم درباره پارامترهایی که در اقیانوس‌ها اهمیت زیادی دارند، بر اساس سناریوهای مختلفی که در این هیات تعریف شده، روند افزایش دما هرچه به سمت سناریوهای بدبینانه حرکت کند، تغییرات و روند افزایش دما هممچنین روند کاهش PH اقیانوس‌ها یا به تعبیری خاصیت اسیدی اقیانوس‌ها و روند افزایش تراز آب اقیانوس‌ها بیشتر می‌شود.

وی تاکید کرد: بر اساس سناریوهای پیش‌بینی شده تا سال ۲۱۰۰ اگر دنیا با همین روند، تولید گازهای گلخانه‌ای را ادامه دهد، شرایط خوبی به لحاظ آب و هوایی و دمایی نخواهد داشت همچنین وسعت یخ‌های منطقه قطب شمال را هم در سناریوهای بدبینانه‌ به‌شدت کاهش پیدا می‌کند.

به گفته رئیس سازمان هواشناسی بسیاری از گیاهان و اکوسیستم‌هایی که در اقیانوس‌ها وجود دارند، تحت تاثیر این وضعیت و تغییرات اقلیمی قرار خواهند گرفت.

وی افزود: یکی دیگر از مهم‌ترین پیامدهای تغییر اقلیم افزایش رخداد پدیده‌های حدی است که در چهار وضعیت مشخص این بررسی روی امواج گرمایی با بازه زمانی‌های ۱۰ سال و ۵۰ ساله انجام شده است و بارش‌های شدید و خشکی‌های کشاورزی از جمله تاثیرات آن است.

 تاجبخش ادامه داد: بر اساس سناریوهای مختلف، افزایش ۱ ، ۲  یا ۴ درجه‌ای دما علاوه بر  تعداد رخداد پدیده‌های حدی ، شدت امواج گرمایی را افزایش می‌دهد بنابراین شرایط برای رخدادهای حدی بسیار بد است.

وی افزود: بارش‌های سیل‌ آسایی که سال گذشته در آسیا رخ داد و ایران نیز تحت تاثیر آن قرار گرفت و سیل بی‌سابقه‌ای را در پاکستان و بسیاری از کشورها همچون ایران به دنبال داشت از جمله تاثیرات افزایش امواج گرمای هوا بود.

ادامه دارد

    برچسب ها:
لینک کوتاه خبر:

لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر،تکرار نظر دیگران،توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

لطفا نظرات بدون بی احترامی ، افترا و توهین به مسٔولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

در غیر این صورت مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

نظرات و تجربیات شما

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

نظرتان را بیان کنید

آرشیو

Scroll to Top