به گزارش انعکاس روز و به نقل از ایسنا، در ابتدای این مراسم مژده طباطبایی کیوریتور نمایشگاه، در سخنانی کوتاه درباره روند شکل گیری این نمایشگاه به حاضران توضیحاتی ارائه داد و گفت: بیشک مهدی سحابی یکی از سرمایههای ملی ما به شمار میرود که در عرصههای مختلف ترجمه، نقاشی و مجسمه سازی آثار ماندگاری را برای فرهنگ و هنر ایران از خود به یادگار گذاشته است.
او افزود: برپایی نمایشگاه «پس از ۱۰ سال» در گالری مژده که با حمایت خانواده مهدی سحابی برگزار شد، فرصت و امکانی را فراهم کرد تا نمایشگاه مروری بر آثار مهدی سحابی را در موزه هنرهای معاصر برگزار کنیم و همزمان با نمایشگاه دو عنوان کتاب «تکاپوی واژه» و «مروری بر زندگی و آثار مهدی سحابی» را منتشر کردیم.
او افزود: در این نمایشگاه ۱۲۶ اثر از این هنرمند در معرض دید مخاطبان قرار گرفته و این آثار از ۱۴ دوره کاری این هنرمند انتخاب شدهاند و برای نخستین بار مجموعهای از عکسهای مهدی سحابی در این نمایشگاه به نمایش درآمده است. نمایشگاه با ترجمهها و آثار ادبی مهدی سحابی که مهمترین ترجمه او «در جست وجوی زمان از دست رفته» است، آغاز میشود و در گالری ۹ آثار تجسمی او به نمایش درآمده است.
در ادامه احسان آقایی گفت: زمانی که نمایشگاه «پس از ۱۰ سال» در گالری مژده برگزار شد، به خانم طباطبایی پیشنهاد برپایی نمایشگاه مروری بر آثار مهدی سحابی را در موزه هنرهای معاصر دادم و برای برپایی این نمایشگاه مدتها کار پژوهشی صورت گرفته است. در تمام دنیا بخشی از فعالیت موزهها معطوف به کارهای پژوهشی است و در ایران نیز باید این رویه پیش گرفته شود.
او افزود: در دور جدید بازگشایی موزه هنرهای معاصر تصمیم گرفتیم در کنار فعالیتهای جاری و نمایشگاههای موزه، نمایشگاههایی نیز به افراد و رویدادهای تاثیرگذار هنر معاصر ایران اختصاص بدهیم و مهدی سحابی یکی از هنرمندانی است که ضرورت برپایی نمایشگاه آثار او را در موزه هنرهای معاصر احساس می شد.
در ادامه این مراسم «ژاله آموزگار» پژوهشگر زبانهای باستانی و اسطوره شناس گفت: مهدی سحابی را به واسطه ترجمههای درخشانش میشناسم و هرگز فرصتی فراهم نشده بود که با آثار تجسمی او به این شکل آشنا شوم. ترجمهها و آثار تجسمی او نشان میدهد که او درون پرغوغایی داشته و به نظرم انسان بسیار خوشبختی بوده که توانسته آن چه که در دل و اندیشه داشته در قالب اثر هنری ارائه کند. من توانایی او را حوزه ادبیات و ترجمه و آثار تجسمی میستایم.
مهشید نونهالی هم با بیان این مطلب که مهدی سحابی با ترجمه «در جست و جوی زمان از دست رفته»، شاخ غول را شکست گفت: بدون اغراق باید بگویم با وجود تمام ادعاها، هیچ کس جرات ترجمه این رمان را نداشت. یک بار در صحبت دوستانهای که با هم داشتیم سحابی به من گفت چرا همه از من برای ترجمه رمان «در جست وجوی زمان از دست رفته» ایراد میگیرند، هر ایرادی باشد من آن را می پذیریم.
نونهالی ادامه داد: من سحابی را دلداری دادم و به او گفتم شما ناراحت نباش، من از آنها بابت این حرفهایشان عذرخواهی میکنم. بخش عمده این حرفها از حسادت است. سالهای دور من هم دلم میخواست این رمان را ترجمه کنم، بی شک چنین کاری جدا از تسلط، به همت نیاز دارد.
این مترجم ادامه داد: برای ترجمه کتاب «زمان و حکایت» بیش از هفت بار رمان «در جست و جوی زمان از دست رفته» را بررسی کردم و در ترجمه او، ایرادی ندیدم تنها یک جا او زمانی که از پل ریکور سخنی نقل میکند، به جای ماضی نقلی از ماضی مطلق استفاده کرده است که این استفاده در زبان فرانسه مرسوم است و ایرادی ندارد.
او گفت: ترجمههای سحابی از سلین بی نظیر است و متاسفانه درباره این بخش از کارهای او کمتر سخن گفته میشود. مهدی سحابی هنرمند و مترجم پرکار و چند وجهی بود، ای کاش او همچنان زنده بود و با ترجمه ها و آثارش همچنان ما را شگفت زده می کرد. نام و یادش گرامی باد.
«عباس مشهدی زاده» در سخنانی گفت: بازیگوشی یک هنر است و کودکان همواره بازیگوش هستند و مهدی سحابی انسان خوشبختی بود چون تا آخر عمر روحیه کودکی و بازیگوشیاش را حفظ کرد. مهدی سحابی هنرمند پرکار و جست وجوگری بود و در آثارش نشاط و زندگی موج میزند. او هنرمند چند بعدی بود و واقعا آن گونه که باید او در زمان حیاتش قدر ندید و شناخته نشد. بی شک در میان هنرمندان ایرانی در قد و قواره او در قرن بیستم نداشتهایم و به نظرم سحابی لئونارد داوینچی ایران است.
این مجسمه ساز پیشکسوت در ادامه با اشاره به مراسم بدرقه و خاکسپاری مهدی سحابی گفت: زمانی که میخواستیم سحابی را به خانه ابدیاش بدرقه کنیم «محمود دولت آبادی» که خود او نیز هنرمند چند وجهی است، در کنار من ایستاده بود و از او خواستند که درباره سحابی سخن بگوید، او در پاسخ گفت: «واقعا نمیدانم درباره او چه بگویم». به او گفتم هر چه که درباره سحابی بگوییم، باز هم درباره او کم گفتهایم.
در ادامه رضا کیانیان گفت: با این که مهدی سحابی را از سالهای دور میشناسم، اما از نزدیک تنها سه بار او را دیدهام و هرگز امکان و فرصت آشنایی بیشتر برایم فراهم نشد. امروز وقتی مجموعهای از آثار او را کنار هم دیدم واقعا حیرت کردم تنوع کارهای او بسیار زیاد است و عکسهای او بی نظیر. نه تنها من بلکه دوستان عکاسمان هم هرگز انتظار نداشتند که او چنین عکسهایی گرفته باشد. عکس او از امام خمینی در حالی که در گوش شهید بهشتی صحبت میکند، نه تنها یکی از عکسهای خوب سحابی بلکه از عکسهای خوب تاریخ عکاسی به شمار میرود.
این بازیگر ادامه داد: همان طور که میدانید من هم در عرصه ادبیات، نقاشی، مجسمه سازی، عکاسی و بازیگری فعالیت میکنم و همیشه این دغدغه را داشتهام که در این حوزههای هنری بتوانم خودم و هنرم را از زیر سلطه ادبیات خارج کنم؛ چون معتقدم ادبیات به صورت مستقل و به بهترین شکل ممکن توانسته حرفش را بزند و سایر هنرها باید بتواند مستقل باشد. مهدی سحابی در سالهای پایانی عمرش توانست از زیر سلطه ادبیات خارج شود و برای این است که هر اثرش به صورت مستقل زیباست.
محمد فرنود ـ عکاس ـ هم ضمن قدردانی از رئیس موزه هنرهای معاصر برای برپایی نمایشگاه مروری بر آثار مهدی سحابی گفت: من بیش از ۴۱ سال است که در موزه هنرهای معاصر رفت و آمد میکنم و تاکنون نمایشگاهی به خوبی نمایشگاه مهدی سحابی ندیدهام، آثار او حیرت انگیز هستند. ما عکاسان همواره در پی این هستیم که جهانی را در یک فریم نشان بدهیم، هر یک از آثار سحابی یک فریم بینظیر از مشاهدات این هنرمند جست و جوگر است.
این عکاس پیشکسوت ادامه داد: من با سحابی دوست بودم اما او هرگز به من نگفته بود که عکاس هم است. زمانی که قدم به گالری ۹ گذاشتم و با عکسهایش مواجهه شدم، واقعا حیرت کردم. او بی شک یکی از بهترین فتوژورنالیستهای ایران است و لحظات مهمی از تاریخ معاصر ایران را به ویژه ورود امام خمینی به ایران را در فرودگاه مهرآباد را ثبت کرده است. بیشک سحابی از جهان بینی عمیقی برخوردار بوده است و این شعور و جهان بینی در آثارش قابل مشاهده است.
سعید صادقی ـ عکاس ـ دیگر هنرمندی بود که در این مراسم سخن گفت و بیان کرد: زمانی که قدم به موزه هنرهای معاصر گذاشتم و با آثار مهدی سحابی مواجه شدم؛ واقعا احساس غرور کردم باید قدر این جنس از هنرمندان را دانست. سادگی و زیبایی در بخش عمده آثار مهدی سحابی موج میزند و از منظری آثار او مخاطب را به فکر وا میدارد.
اگر تاریخ را مرور کنیم همواره آثار بسیاری از هنرمندان، سوزانده شده، نابود شده و به فراموشی سپرده شده، وظیفه تک تک ماست تا گرد فراموشی بر آثار هنرمندان ایرانی ننشیند.
سیف الله صمدیان ـ عکاس ـ هم با اشاره به دوستی دیرینه اش با مهدی سحابی گفت: با این که من و مهدی با هم دوست صمیمی بودیم و آخرین بار هم خیلی اتفاقی چندین ساعت در فرودگاه پاریس کنار هم بودیم و با هم درباره مسائل مختلف صحبت کردیم و خاطرههایمان را مرور کردیم اما آن جا هم مهدی اصلا اشاره به این نکرد که عکاسی هم میکند.
او افزود: عکسهای مهدی سحابی بینظیر است و با این که من بیشتر عکسهای انقلاب را دیدهام، اما به نظرم عکسهای او از بهترین عکسهای این مجموعه به شمار میرود و امیدوارم نگاتیوهای او بزودی اسکن شود و کتاب عکسهای او منتشر شود. همیشه میگویند هنر در خون طرف است اما به نظرم درستتر این گونه است که بگویم خون مهدی سحابی در هنر است.
طاها بهبهانی هم گفت: مهدی سحابی هنرمند خلاق، خوش فکر و پرکاری بود و او با حداقل متریال توانسته عمیق ترین حرفها را بزند. باعث افسوس است که او را خیلی زود و در ۶۴ سالگی از دست دادیم اگر او هم مثل پیکاسو ۹۴ سال عمر میکرد بی شک تا آخرین لحظه زندگیاش خلاق و پرکار باشد.
از چهرههای حاضر در این مراسم میتوان به لیلی گلستان، نصرت الله مسلمیان، واحد خاکدان، عباس مشهدی زاده، طاها بهبهانی، عنایت الله نظری نوری، کامبیز صبری، صداقت جباری، رضا کیانیان، اسرافیل شیرچی، سیف الله صمدیان، رضا بانگیز، ژاله آموزگار، محمد فرنود، محمد رهبر، سعید صادقی، محمود حدادی و مهشید نونهالی اشاره کرد.
موزه هنرهای معاصر تهران تا ۲۸ آذرماه میزبان نمایشگاه مرور آثار مهدی سحابی خواهد بود.
انتهای پیام
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر،تکرار نظر دیگران،توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی ، افترا و توهین به مسٔولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.